Utan fossila flöden

Bilar, båtar, bussar, flyg, drönare, långtradare – hur tar vi oss och våra grejer framåt när vi inte längre har fossila flöden för att driva våra transporter?

Förra veckan tog oss privilegiet att ta ett steg tillbaka och under en kväll reflektera, ja till och med filosofera, över hur vi löser en av vår tids största utmaningar.

Vi behöver minst halvera våra utsläpp av växthusgaser fram till 2030 för att ha en chans att klara de klimatmål som FN:s länder satt upp. (se tex https://bit.ly/3Pt6vJx )

Nils Hannerz, näringspolitisk chef IKEM, Liselott Johansson, VD Greater Than och Göran Folkesson, VD Clean Motion och Andreas Stubelius, senior konsult på Adect gav oss värdefulla perspektiv på transporter i en hållbar framtid. En diskussion som fortsatte med alla gäster.

”Jobba fort, hitta mixen, se helheten och beteendeboosta!”

Kvällen bjöd på många insikter och funderingar. Här är några som vi bär med oss.

Utvecklingen går fort – frågan är hur vi kan kraftsamla för att få utväxling i tillräckligt hög takt.  

Det handlar antagligen inte om att hitta en perfekt ersättare till bensinpumpen –
snarare om att hitta den bästa mixen av hållbara drivmedel, effektiv användning av energin och effektiva alternativ till transporter.

Det gäller att inte stirra sig blind på en enskild parameter –
att skrota dagens fordonsflotta för att ersätta den med eldrivna fordon är inte det mest hållbart alternativet. Däremot finns tekniken för att byta ut fossila drivmedel till förnybara, men till vilken kostnad?

Att vi får upp ögonen för vårt beteende som människor är en central pusselbit –
– ”Bara” genom att ändra sin körstil kan man påverka sin bränsleförbrukning väsentligt.
– Många persontransporter görs fortfarande med en person i en bil, behöver vi verkligen åka runt med ett ton bil för att transportera enskilda personer?
– Och behöver vi ett ton egen bil som står parkerad över 90 % av tiden?

Stort tack till alla gäster som kom hem till oss på Adect för ett intressant och utmanande samtal!

Dela artikeln på sociala medier

Rekommenderade artiklar