Hemma hos Adect – en kväll i energins tecken!

Adect anordnade i början av November 2022 ett välbesökt event med Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät som talare.
 
Pontus de Maré berättade om det dagliga arbete som driftchef och hur arbetet i kontrollrummet bedrivs. Han berättade om den mix av energislag som finns i Sverige idag och om de utmaningar vi står inför. Vattenkraft, vindkraft, kärnkraft och solkraft är alla delar av dagens energimix med sina respektive för- och nackdelar. Om det blir energibrist är det Svk som i det mest extrema fallet beslutar om bortkoppling av delar av nätet. Vindkraften producerar t ex enbart 9% av sin totala kapacitet under dagar då förutsättningarna är som sämst. Vi fick också en inblick i att en utbyggnad av stamnätet kan medföra att priserna ökar kring export och import av el mellan länder i Europa.
 
Publiken var väldigt aktiv och ställde frågor som Pontus lugnt besvarade. På frågan om hur kallt det ska bli för att vi ska få ett längre avbrott svarade Pontus att det också beror på hur mycket det blåser den aktuella dagen, tyvärr sammanfaller ofta kyla och vindstilla.
 
Stort tack till alla våra gäster och vår eminente talare Pontus de Maré som tillsammans gjorde eventet till en succé.

Dela artikeln på sociala medier

Rekommenderade artiklar